Soms zie je op een foto een kleurzweem verschijnen. Bijvoorbeeld als je binnen fotografeert constateer je opeens ene gele vloed. Het witte is niet meer wit maar gelig.
Dit heeft te maken met de kleurtemperatuur van je lichtbron. De kleurtemperatuur drukken we uit in Kelvin.
5600 Kelvin is de gemiddelde waarde midden op de dag met zonneschijn.
Om kleurzweem te voorkomen heeft een camera de mogelijkheid de zogenaamde witbalans in te stellen. Deze instelling zorgt dat de kleuren gecorrigeerd worden voor het licht waarin de foto werd genomen.
Onze hersenen compenseren deze kleurzweem automatisch waardoor een witte trui onder een rode lamp toch als wit gezien wordt. Een camera registreert allen maar en compenseert niets. Op de foto zal de trui niet niet meer wit lijken maar een sterke rode kleurzweem voorkomen. Dit wordt nu door de witbalans gecorrigeerd.
Gloeilampen geven vooral licht in het rode en gele deel van het sprectrum en dit veroorzaakt de geel/oranje kleurzweem als je binnen zonder flits fotografeert.
Met de witbalans stel je in welke delen van de foto echt wit zijn en derhalve de neutrale kleur. Zo kunnen wij de witbalans zetten op:
– gloeilamplicht
– TL-licht
– Direct zonlicht
– Flitslicht
– Schaduw
– Kies kleurtemperatuur (hier kiezen we zelf de Kelvin instelling)
Uiteraard kunnen we de witbalans ook op automatisch zetten en meestal kiest de camera dan wel de juiste witbalans.
Achteraf is het met name bij fotograferen in RAW heel eenvoudig om alsnog een andere witbalans instelling te kiezen zonder kwaliteitsverlies. Bij JPEG zijn de mogelijkheden iets minder maar licht aanpassingen zijn nog wel mogelijk.
Om mooie foto’s te krijgen is het lang niet altijd nodig om de witbalans correct in te stellen. Vaak is het veel leuker om een beetje afwijkend licht op de foto te zien. Juist de echte kleur van gloeilampen kunnen van een foto binnen net dat beetje warme sfeer toevoegen waardoor de foto veel mooier is. Veel experimenteren. Mijn advies is de witbalans gewoon op automatisch laten staan en indien nodig achteraf corrigeren.
Onderstaande foto’s zijn een mooi voorbeeld van een kleurzweem die je ter plaatse niet ziet omdat je hersenen dit compenseren.
Thuisgekomen blijken dan de witte leeuwen door de roodachtige rotswand niet meer wit te zijn maar vertonen een rode kleurzweem.
Op de bewerkte foto heb ik een klein beetje rood uit het spectrum weg laten halen waardoor de beestjes er iets minder rood uitzien.
origineel
bewerkt´╗┐

Rein