Standaard staat in Windows 10 de optie “Snel opstarten” aan. Zoals de naam van deze functie aangeeft
wordt hiermee verzorgd dat Windows sneller op zal starten.
Wat doet deze functie nu precies?
Windows sluit alle applicaties af en meldt alle gebruikers af. Vervolgens worden alle toesteldrivers in slaapstand gezet en opgeslagen in een speciaal bestand.
Bij het opnieuw inschakelen van de computer hoeven nu niet een voor een de kernel, drivers en systeemstatus geladen te worden, maar zal Windows direct het opgeslagen bestand laden hetgeen aanmerkelijk sneller gaat.
Dat klink natuurlijk heel mooi, maar gelukkig is de optie ook uit te schakelen want er zijn ook nadelen. Bepaalde updates zullen niet meer geïnstalleerd kunnen worden omdat deze functie er voor dat je computer nooit meer volledig afsluit.
Zulke updates kun je dan alleen maar installeren door eerst te kiezen voor “opnieuw opstarten”, dan wordt het speciale bestand namelijk niet gebruikt en wordt eerst alles normaal afgesloten.
Verder heeft de optie “snel opstarten” diverse problemen met harde schijven die je bijvoorbeeld met TrueCrypt hebt versleuteld.
Ook gebruik van een dual boot levert ernstige problemen op en kan zelfs je harde schijf laten crashen.
Soms is zelfs door deze functie je BIOS niet meer te bereiken en zijn er nog een paar vage problemen die allemaal verholpen blijken te zijn als je de optie uitschakelt.
Mijn advies is dan ook om deze optie uit te schakelen, het opstarten van Windows gaat echt maar enkele seconden langer duren!
Je voorkomt een hoop problemen door deze functie zo snel mogelijk uit te schakelen!!
Instructie voor het uitschakelen van “snel opstarten”:
– start
– instellingen
– systeem
– energiebeheer en slaapstand
– extra energie instellingen (aan de rechterkant onder verwante instellingen)
– het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen
– instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zjn
– haal het vinkje weg bij snel opstarten inschakelen

Rein