Wegvallend wifi door het gebruik van een DFS-kanaal
Voor wifi was er vroeger alleen de 2,4 GHz band beschikbaar. Later kwam daar de 5 GHz band bij. De meeste apparaten jonger dan 4 à 5 jaar kunnen tegenwoordig ook overweg met deze 5GHz band.
Momenteel zie je dat vele mensen gebruik gaan maken van deze 5 GHz band omdat de 2,4 GHz helemaal vol zit want tegenwoordig heeft bijna iedereen wel wifi.
Uiteraard heeft dit als gevolg dat momenteel ook de 5 GHz band voller wordt.
Je ziet dan ook dat men op deze band nu niet meer alleen de kanaalreeks 36 tot en met 48 gebruikt maar uitwijkt naar de kanaalreeks 52 tot en met 140. Dit omdat deze kanalen minder worden gebruikt dan de standaard van 36 t/m 48. De kanalen 52 – 140 zijn zogenaamde DFS kanalen.
Het gebruik van de kanalen 52-140 heeft echter als nadeel dat deze gedeeld worden met radarsystemen. Vooral weerradars kunnen een bereik hebben van wel ruim 100 kilometer.
Om deze radarsystemen vrij baan te geven zit er in ieder modem verplicht een systeem ingebouwd dat er voor zorgt dat als jouw wifi op een DFS kanaal staat ingesteld en er radar gedetecteerd wordt op dat kanaal, je wifi uitgeschakeld wordt, Na enige tijd (veelal 10 minuten) zal het modem dan op zoek gaan naar een ander kanaal en wordt je wifi-verbinding hersteld. Op sommige modems duurt het echter aanmerkelijk langer.
Mocht je dus ineens last hebben van wegvallende wifi, controleer dan maar eens of jouw modem misschien op een DFS kanaal staat ingesteld.
Zelf heb ik de laatste paar dagen eens zo’n kanaal ingesteld en na een dag zag ik op mijn smartphone al dat er terwijl ik gewoon thuis was er ‘s nachts 4G-data verbruikt was. Een eerste bewijs dat de wifi een poos uit de lucht was geweest. Overdag had ik opeens op mjn tablet geen verbinding meer, Het wifi-kanaal handmatig op een normaal kanaal instellen leverde direct weer een goede verbinding op.
Voor mij is het gebruik van een DFS-kanaal dan ook vanaf nu taboe.