Door goed voorbereid en ruimschoots op tijd aanwezig te zijn vergroot je de kans op het maken van goede foto’s.
Stap af van het mitrailleur schieten in de hoop dat er altijd wel een goede tussen zit.
Ben je op tijd aanwezig, heb je de mogelijkheid een paar proefopnames te maken en je beste standpunt voor een goede compositie in te nemen.

Zorg dat je apparatuur schoon is. Stof op je lenzen veroorzaakt lensflare. Dit komt omdat de stofdeeltjes er voor zorgen dat de lichtstralen worden afgebogen.

Ook tijdens een gehaast lenzen wisselen moet je echt nooit je lenzen zonder de bijbehorende doppen in je fototas stoppen.
Neem die paar seconden extra tijd, het voorkomt echt problemen.

Als je lens beeldstabilisatie heeft is het noodzakelijk om je camera uit te zetten als je de lens verwisselt. Doe je dit niet, dan zijn de bewegende onderdelen in je lens niet vastgezet en is er kans op beschadiging.

Natuurlijk zorg je altijd dat je met een volle batterij op stap gaat en heb je een tweede bij je.
Uiteraard is je geheugenkaart voordat je begint leeg en heb je ook een reserve bij je.

Maak er een gewoonte van om bij wisselen van locatie eerst je toestel terug te zetten naar jouw standaardinstellingen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van lelijke foto’s is namelijk dat je ISO waarde nadat je op een donkere plek hebt gefotografeerd niet teruggezet hebt op de standaardwaarde 100 of 200 en je ineens in de volle zon met een hoge ISO in de volle zon staat te fotograferen.

Check altijd als je je camera uit je tas haalt de volgende zaken:
– Voorkeuze goed ingesteld, bij mij altijd op diafragma voorkeuze
– Diafragma goed ingesteld? Bij mij standaard op het laagste getal
– De ISO op de standaardwaarde (100 of 200) ingesteld?
– Staan de schuifjes op de lens nog op beeldstabilisatie aan en op autofocus?

Gebruik altijd een zonnekap. Ook als er geen zon te bekennen is. Een zonnekap beschermt namelijk ook je lens tegen stoten en ongewenste lichtinval.
Veel mensen gebruiken hier een UV-filter voor. Zo’n filter zorgt natuurlijk voor een extra bescherming maar kan wel zorgen voor extra reflectie door weerkaatsend licht tussen het filter en je lens. Vergeet ook niet dat het glas in zo’n filter altijd van veel mindere kwaliteit is dan het glas dat gebruikt wordt in een goed objectief.
Jarenlang heb ik zelf een UV-filter gebruikt (ivm de extra bescherming), maar hij gaat er nu af!

Laat alle foto’s op je geheugenkaart staan totdat je thuis bent. Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk in de haast de verkeerde foto gewist heeft.

Thuisgekomen maak je de geheugenkaart natuurlijk pas leeg als je de foto’s minimaal op twee verschillende schijven hebt opgeslagen

Rein