Het is jullie vast al wel opgevallen dat computers nogal wat stof aantrekken. Dit stof komt ook binnen in je pc terecht en zal zich gaan vasthechten op de koelblokken van je processor. Ook op de bladen van de ventilatoren hoopt zich in de loop van tijd aardig wat rotzooi op.
Deze stofophoping zal er voor zorgen dat de pc niet meer voldoende gejoeld wordt en veroorzaak ook veel kabaal.
Hoe lager de pc staat hoe meer stof hij zal aantrekken.

Ook monitor, toetsenbord en muis worden door het gebruik vuil en stoffig.
Zo af en toe ontkom je dan ook niet aan een grondige schoonmaakbeurt van je computer, zowel in- als uitwendig.

De buitenkant van je computer is het beste schoon te maken met behulp van een microvezeldoekje en een beetje lauw water. Voor de buitenkant mag je ook een zogenaamde multireiniger gebruiken. Maak de computer nooit rechtstreeks nat met reihiger of water maar doe dit altijd via je doekje om te voorkomen dat er water naar binnen druppelt. Ook als je spray gebruikt: altijd op de doek aanbrengen en niet rechtstreeks op het apparaat.
Voor de kunststof delen is een kunststofreiniger wel habdig omdat deze ook een antistatische werking hebben en er op deze manier dan voor zorgen dat het stof minder snel wordt aangetrokken.

Met je monitor moet je heel erg uitkijken want je beeldscherm is voorzien van een coatinglaagje en de meeste schoonmaakmiddelen beschadigen deze laag. Een klein beetje lauw water op je zachte microvezeldoekje is hier het allerbeste.

Het toetsenbord zal ook onder en tussen de toetsen na verloop van tijd een aardige hoeveelheid vuil bevatten en een hoop bacteriën.
Vooral snoepen en eten veroorzaakt nogal wat vuiligheid.
De handigste manier om en toetsenbord schoon te maken:
– Zet je toetsenbord op een zijkant met de toetsen iets naar beneden. Veeg met een zachte kwast de toetsen en de ruimte ertussen goed schoon.
– Houd het toetsenbord met de toetsen naar beneden en klop op de onderkant. Je zult verbaasd kijken naar de troep die je nu onder de toetsen vandaan ziet komen.
– Vervolgens pak je een spuitbusje met perslucht en blaas de lucht tussen de toetsen. Uiteraard houd je hierbij het toetsenbord nog steeds met de toetsen naar beneden.
– Houd het toetsenbord met de toetsen naar beneden en klop op de onderkant. Je zult verbaasd kijken naar de troep die je nu onder de toetsen vandaan ziet komen.
– Vervolgens pak je een spuitbusje met perslucht en blaas de lucht tussen de toetsen. Uiteraard houd je hierbij het toetsenbord nog steeds met de toetsen naar beneden.
– Als laatste leg je het toetsenbord neer met de toetsen omhoog en maakt deze dan schoon met een klein beetje kunststofreiniger of een klein beetje lauw water. Ook een wattenstaafje is hiervoor op sommige plaatsen wel handig.

Bij het inwendig schoonmaken van de pc moet je uitkijken voor statische elektriciteit, dit kan bepaalde onderdelen beschadigen. Een speciaal antistatisch polsbandje dat je verbindt met de behuizing van de pc is hierbij reuze handig.
Heb je zo’n bandje niet, zorg dan in ieder geval dat je constant met één van je onderarmen verbinding hebt met de behuizing. Ook uitkijken met vaste vloerbedekking waar veel nylon in zit, leg iets isolerends onder je voeten en vermijdt schuifelen van je voeten.
Zorg ervoor dat je als je een ventilator schoonmaakt deze vastzet met bijvoorbeeld een houten saté stokje. Doe je dat namelijk niet en je blaast met je perslucht kan de ventilator te hard gaan draaien waardoor de lagers defect raken.
Als je voorzichtig te werk gaat kun je met de stofzuiger het vrijkomende stof direct opzuigen. Houdt de stofzuiger niet te dicht bij de diverse onderdelen want een beschadiging door de grote zuigkracht is niet denkbeeldig.

De binnenkant van de computer twee keer per jaar op deze manier onderhanden nemen moet voldoende zijn om een goede koeling en soepel draaiende ventilatoren te houden.
De buitenkant zal iets vaker moeten gebeuren. Vergeet hierbij ook je muis niet want vuil is vaak de boosdoener van een slecht werkende muis.

Het inwendig reinigen van eem laptop is stukken lastiger. Het openmaken van de bodem van een laptop is voor ieder merk en type weer net even anders. Op internet zijn voor de meest gangbare types wel filmpjes te vinden hoe dat moet.

Durf je het niet aan, doe dan het meest noodzakelijke regelmatig:
maak met een kwastje en een klein beetje perslucht alle ventilatieopeningen schoon, zorg er voor dat je het stof direct met een stofzuiger wegzuigt.
Zorg bij het gebruik van een laptop altijd voor een gladde ondergrond en bedenk dat lekker relaxed computeren met je laptop op schoot funest is voor je apparaat.

Rein