Op 24 november is het Nationale Verander Je Wachtwoord-dag.
Een mooi moment om eens je eigen wachtwoorden na te lopen en te checken of deze veilig zijn. Verander de wachtwoorden die niet sterk genoeg zijn door betere.
Het belang van sterke wachtwoorden kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Een onderzoek uit oktober toont aan dat zelfs 50% van de mensen die slachtoffer geweest zijn van cybercriminaliteit daarna niets of te weinig doet om zich beter te beschermen. Een onvoorstelbaar groot percentage!
Van de slachtoffers die wel iets ondernemen is er echter maar 31% di kiest voor sterkere wachtwoorden.
Nog even de checklist voor een sterk wachtwoord op een rijtje:
– Gebruik minimaal 12 tekens
– maak gebruik van een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
– Bedenk een wachtwoord dat geen bestaand woord is en géén persoonsgegevens (namen of geboorteplaats) of simpele reeksen (zoals 123456 of qwerty) bevat.
– Gebruik bijvoorbeeld een zin uit een liedje, een gezegde of een combinatie van vier makkelijk te onthouden woorden, aangevuld met cijfers en speciale tekens.
Een voorbeeld: #4Na3Regen2Komt1Zon-
Gewoon een ijzersterk wachtwoord en redelijk simpel te onthouden. Oh ja, op deze website kun je de sterkte van je wachtwoord testen. Bovengenoemd wachtwoord kraken duurt met een moderne computer 43 triljoen jaren, redelijk sterk dus. Moest even Wikipedia erbij pakken om te kijken hoeveel een triljoen nu ook nog maar weer was: Een triljoen is een miljoen tot de 3e macht, in normale getallen dus 1.000.000.000.000.000.000.