Windows 10 heeft een paar handige eenvoudige hulpprogramma’s aan boord. Kladblok en Paint ken je vast wel.
De meeste hulpprogramma’s zijn te vinden in het startmenu onder “Accessoires”.
Een paar van deze hulp programma’s wil ik hier iets nader uit de doeken doen.

Kladblok.
Een eenvoudige tekstverwerker zonder opmaak. Heel handig om bijvoorbeeld een tekst van internet, waar vaak verborgen opmaak in zit schoon wilt kopiƫren. Je plakt deze tekst dan eerst in kladblok en daarvandaan naar het programma waar het uiteindelijk in moet komen. Je hebt daar nu klare tekst zonder opmaak.
Ook wachtwoorden zijn via tussentijdse opslag in kladblok handig te kopiƫren.
Tip: zet altijd automatische terugloop aan (te vinden onder “opmaak”) dan is lange tekst duidelijker leesbaar.

Knipprogramma
Naar mijn smaak het beste hulp programma van Windows 10. Hiermee maak je een soort foto van je beeldscherm of een deel daarvan.Heel handig als je iemand per mail om hulp vraagt met iets. Op deze manier kun je de foutmelding op de foto zetten en dat is dan weer handig voor degene die je om hulp vraagt.
De gemaakte foto’s zijn vanuit het knipprogramma ook op te slaan of uit te printen.

Plaknotities
Heet tegenwoordig Sticky Notes en staat niet meer onder “accessoires” maar onder de “S”. Met dit programma maak je post-its die je overal op je scherm kunt “plakken” . De grootte van een post-it is heel simpel te wijzigen.

Wordpad
Een simpele tekstverwerker die voor de meeste gebruikers voldoende mogelijkheden biedt om een fatsoenlijke brief te produceren. Uiteraard wat minder uitgebreid dan Word maar voor een hoop mensen ruim voldoende.

Rein