In navolging van diverse andere instanties geeft nu ook Europol het advies om je webcam af te plakken op momenten dat je deze niet gebruikt. Zie hier een schermafbeelding van de betreffende tweet.
Ook hier vind je wat meer informatie.
Allemaal natuurlijk goed bedoeld deze waarschuwingen, maar ik ben bang dat een hoop mensen braaf hun Hansaplastje plakken en dan in de veronderstelling verkeren dat ze veilig zijn. In geval van een besmetting kunnen ze dan inderdaad niet bekeken worden via de webcam maar de besmetting zelf verdwijnt hiermee natuurlijk niet en wie weet wat de malware nog meer allemaal op je systeem uitvoert.
In plaats van een advies om een pleistertje te plakken kunnen ze volgens mij beter meer uitleg geven over het voorkomen en ongedaan maken van een besmetting met malware (of zou het gewoon sluikreclame voor Hansaplast zijn?).
De huidige aanbeveling vind ik alsof je iemand adviseert maar een pleister op de arm te plakken want dan kan hij tijdens de komende wespenplaag op die plaats niet gestoken worden. Als ik iemand met een pleister over de webcam zie, denk ik bij mezelf “Dat is iemand die totaal geen idee heeft hoe hij of zij de computer moet beveiligen tegen allerlei ongewenste activiteiten”.