Google Chrome zal vanaf vandaag alle http-sites als niet veilig aanduiden. 
Voorheen werden juist https websites extra aangeduid als veilig door middel van het bekende groene slotje in de adresbalk zoals bij de inlog van je bank voor het internetbankieren.
Vanaf vandaag draait Google de zaak om. Https is de normale standaard en al het andere wordt aangeduid als niet veilig.

Betekent dit nu dat je deze sites niet meer veilig kunt bezoeken?
Gelukkig niet. Https zegt immers helemaal niets over de veiligheid van de website maar betekent alleen dat het verkeer tussen jouw computer en de website versleuteld is en bij “afluisteren” alleen maar een onbruikbaar bericht oplevert. Bij http websites is het verkeer niet versleuteld en kan iemand die dit verkeer onderschept alles volgen. Bij het bezoeken van een website waarbij je alleen maar dingen bekijkt is dit dus geen enkel probleem.
De onveiligheid ontstaat als je op een http website dingen moet invullen zoals bijvoorbeeld naam, e-mail adres en je rekeningnummer. Deze gegevens zijn dan niet versleuteld en kunnen dus door de afluisteraar opgepikt worden. en eventueel misbruikt worden.

Conclusie
De door Chrome als onveilig beschouwde websites kun je dus gewoon blijven bezoeken. Alleen op zulke sites moet je dus geen persoonlijke gegevens verstrekken zoals bijvoorbeeld je naam en e-mail adres om een nieuwsbrief te ontvangen of het invullen van een online contactformulier. Een website die nog met http werkt en deze gegevens vraagt handelt hiermee trouwens in strijd met de nieuwe privacywetgeving zoals die op 25 mei van kracht is geworden.

Opmerking
Misschien vindt je iedere keer die melding van Chrome wel vervelend en besluit je om daarom maar over te stappen naar ene andere internetbrowser. Ik ben bang dat dit maar een tijdelijke oplossing is, want ongetwijfeld zullen de andere browsers binnenkort dit voorbeeld volgen.