Update 11 juni 2018
Verbaasd dat je ineens weer cookies moest accepteren? Dat komt omdat we de WordPress-module die dit verzorgt hebben vervangen door een andere. Dit was noodzakelijk omdat de module die we gebruikten al sinds geruime tijd niet meer voorzien werd van updates, zodat het gebruik hiervan ons niet meer veilig leek. Ook liepen we het risico dat de module bij de eerstvolgende update van WordPress misschien niet meer zou werken.

Update 3 mei 2019
Als jij je drukt maakt over je privacy, bekijk dan dit filmpje eens en zie dat het in sommige landen nog veel erger is.
https://www.nu.nl/270414/video/zo-werkt-de-app-waarmee-de-chinese-politie-massaal-burgers-volgt.html

Update 9 april 2019
Zojuist het Windows insider account weer eens ingeschakeld en de release kanditaat van Windows 10 build 1903 geïnstalleerd zodat ik een en ander al eens kan bekijken. Het installeren ging ook al weer een stuk sneller, Microsoft heeft hierop erg goed zijn best gedaan. Was bij 1809 nog een opnieuw-opstart-sessie van 25 minuten nodig, dit keer kreeg ik niet eens de tijd om het goed te klokken, in ieder geval ruimschoots binnen een kwartier gepiept.
In onze rubriek Computertips staat een item “Zo gaat Windows 10 1903 er uitzien”, dan weet je vast wat er veranderd/verbeterd is.

Update 24 maart 2019
Mijn eigen foto’s zijn nu overgezet naar het nieuwe full-screen systeem. De foto’s van Maria volgen.

Update 15 maart 2019
Aan de foto’s wordt nog druk gewerkt. Mijn albums zijn voor 95% omgezet en zodra die klaar zijn worden deze albums vast in het nieuwe formaat getoond.
Het viel mij op dat het websitebezoek ineens de laatste twee dagen toegenomen was. Reuze blij natuurlijk totdat ik er achter kwam wat de reden was.
Facebook en Instagram hadden een grote storing. Tja, bij het uitvallen van deze twee tot de eerste levensbehoeften behorende zaken, zoek je uiteraard ander digitaal vermaak. Onderstaand Twitter bericht verwoordt precies mijn eerste gedachte toen ik van deze storing hoorde:
“Ik vrees dat het #GGZ het nog nooit zo druk heeft gehad. #facebook #instagram #whatsapp #down”. Zelfs de NOS maakte melding van de storing

Update 19 februari 2019
Momenteel zijn we druk bezig om onze foto’s (weer eens) om te zetten naar een andere plugin. De huidige plugin loopt momenteel ongeveer acht versies achter en is bijna niet meer geschikt voor de huidige versie WordPress en de nieuwe versie PHP. Hij werkt momenteel nog wel, maar geeft achter de schermen al de nodige foutmeldingen. Deze plugin updaten heeft geen zin omdat de diashow-presentatie in de gratis versie gedegradeerd is tot een waardeloos ding. Wij grijpen weer terug op onze al eerder gebruikte plugin waarbij het ook mogelijk is foto’s op het volledige scherm te vertonen. Zoals het nu lijkt zijn de problemen met deze plugin zoals die in het verleden vaak voro problemen zorgden nu voorbij.

Zodra we alles hebben overgezet vermelden we dat hier.

Update 9 januari 2019
Zojuist eens gekeken en ik zie dat ik in precies drie maanden tijd 812 IP-adressen op de blokkeerlijst heb gezet. Een belachelijke hoeveelheid. Ik wilde dat er 812 normale bezoekers op de website geweest waren in die drie maanden!

Update 1 januari 2019
Maria en Rein wensen alle bezoekers een voorspoedig en vooral gezond 2019 toe.
Oudejaarsavond mag er in Nederland tussen 18.00 en 02.00 uur vuurwerk ontstoken worden. Uiteraard was in deze periode het aantal bezoekers geheel zoals te verwachten hiermee evenredig: 0.
Hackers en ander digitaal gespuis blijken aanmerkelijk minder van deze traditie te houden want in bovengenoemde periode was er een duidelijke stijging waar te nemen in belangstelling voor onze website. In deze paar uren vereerden deze ongewenste gasten ons vijftig maal. De ME, bestaande uit de security plugin Wordfence, aangevuld met een aantal onzichtbare veiligheidsmaatregelen, had alles prima onder controle en heeft onze site ook deze krachtproef weer doorstaan.

Update 14 december 2018
Hackers maken zich schuldig aan discriminatie!
Maria ontving deze e-mail en moet € 35,00 betalen. Ik ontving deze mail en moet dus voor een zelfde “zonde” € 250,00 aftikken.
Dit lijkt mij geheel in strijd met artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens:
Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Update 14 december 2018
Toen ik dit artikel op security.nl las, schoot me ineens te binnen dat ik sinds de herinrichting van de website nog niet weer een no-facebook label geplaatst had. Dit maar weer snel gedaan. Verder heb ik geen zin meer om woorden vuil te maken over deze nieuwe ongein van Facebook.

Update 6 december 2018
Zojuist een verlate pakjesavond gehad. De nieuwe WordPress 5.0 update is zojuist beschikbaar gekomen. Uiteraard direct geïnstalleerd want op mijn oude website heb ik al een maand lang test gedraaid met deze nieuwe versie. Ook hoef ik niet zoals honderdduizenden andere WordPress gebruikers te wennen aan de nieuwe editor Gutenberg omdat ik al een jaar gebruik maakte van de beta versies van deze editor door middel van een losse plugin. Nu in WordPress 5.0 is dit de nieuwe standaard editor geworden en dat zal voor de meeste mensen echt een hele omschakeling zijn.
Het is wel jammer dat ik straks niet meer één van de weinige mensen ben die van die leuke knoppen op de website heeft, want dat is toch wel het allermooiste van deze editor samen met de kolommenfunctie, want dat laatste was toch wel een achtergebleven onderdeel in WordPress.

Update 6 december 2018
Zo druk als Sinterklaas het de afgelopen dagen had, zo druk was het de afgelopen week ook op onze website. Niet met reguliere bezoekers, maar weer eens in grote getale aanvallen op een tweetal onderdelen van WordPress. Om deze specifieke aanvallen voor 200% dicht te timmeren een aantal extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd.
Gisteravond werd duidelijk wat er aan de hand is.
Een botnet bestaande uit 20.000 besmette WordPress websites is ingezet om deze WordPress onderdelen aan te vallen.
Dit botnet wordt aangestuurd door een viertal centrale servers en via 14.000 proxyservers van “best-proxies[.]ru” worden de aanvalscommando’s vervolgens doorgesluisd naar de 20.000 besmette websites, die op hun beurt dan weer honderdduizenden andere website proberen binnen te dringen door middel van geavanceerde brute-force technieken.
Het bekende WordPress beveiligingsbedrijf Wordfence heeft de afgelopen week al ruim 5.000.000 aanvallen van dit botnet geblokkeerd voor gebruikers van de Wordfence beveiligingsplugin.

Update 18 november 2018
Heel enthousiast ben ik vorige maand al begonnen wat artikelen over de nieuwe versie van Windows 10 te schrijven, maar wegens het tijdelijk stopzetten van de uitrol liggen deze stukken in de ijskast.
In de wetenschap dat deze uitrol vorige week dinsdag weer hervat is, dacht ik dat het dan nu wel tijd zou zijn om de eerste op de website te plaatsen. Vooralsnog blijven ze toch nog maar eventjes lekker koel liggen want ondanks mijn aankondiging dat je via de knop “naar updates zoeken” de update kon afdwingen, blijkt de werkelijkheid iets anders te zijn. Ook deze manier van updaten wordt nu namelijk door Microsoft gefaseerd gedaan om te voorkomen dat er teveel mensen problemen krijgen als er onverhoopt toch nog ernstige bugs in de nieuwe versie zitten.
Al met al blijk ik dus een van de weinige mensen te zijn die momenteel al ruim een maand op deze 1809 build draaien. En met veel plezier moet ik zeggen, vooral het nieuwe klembord en de vernieuwde versie van het knipselprogramma zijn twee dingen die ik dagelijks heel veel gebruik en door de nieuwe mogelijkheden bespaar ik dagelijks zeker wel een kwartier waardoor ik tegenwoordig dus kan uitslapen.
Nog even geduld dus allemaal en reken er ook maar vast op dat Microsoft build 1903 beter 1905 zal kunnen noemen.

Update 13 november 2018
Ik was altijd al nieuwsgierig hoelang het duurt voordat hackers en ander internetgeboefte een nieuwe website ontdekken.
Welnu, mijn nieuwsgierigheid is helemaal bevredigd. Vorige week donderdagmiddag heb ik de website van onze bewonersvereniging oldiek.nl gelanceerd.
Vanmiddag werd er door een Brussels IP-adres geprobeerd in te loggen op het beheerdersgedeelte van de website.
Welgeteld vijf dagen na het online gaan van de website.
Het volgende ijkpunt waar ik benieuwd naar ben is het moment dat er dagelijks meer ongewenst dan gewenst bezoek zal zijn.

Update 29 oktober 2018
Zojuist lees ik op een Windows forum het volgende:

Tot mijn grote schrik merkte ik vanmiddag dat al mjn documenten zijn verdwenen uit mijn locale documentenmap.
In word staan nog de paden, maar de directories, en de files zijn gewoon niet meer te vinden, zelfs niet met een recovery tool.
Dit is een echte ramp, want 22 jaar rechtszaken met mijn verweer staan hierin.
Het lijkt alsof een hacker al deze voor mij onmisbare files heeft verplaatst naar een andere computer dan de mijne, en er is nergens meer een spoor te vinden.
Ik ben met de belangrijkste zaak van mijn leven bezig, en alle files die hiermee verband houden zijn weg!
Ik begrijp niet wat er is gebeurd, en ik heb geen back-up, omdat ik nog nooit in al die jaren files uit mijn documenten ben kwijtgeraakt… ik wordt er helemaal wanhopig van..
———————–
Al die jaren dus goed gegaan. Tja, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Toch maar gewoon een backup maken van je belangrijke bestanden beste lezers.

PS, bovenstaand euvel was niet veroorzaakt door de bug in de eerste uitrol van de 1809 build.

Update 28 oktober 2018
De Microsoftbellersbende uit Nigeria slaat weer genadeloos hard toe in in het noorden van het land.
In de laatste week zelf al drie keer deze vriendelijke helpdeskmedewerkers gesproken. Alleen als je ze duidelijk gemaakt hebt dat je niet beschikt over een internetverbinding hangen ze ineens zeer klantonvriendelijk op.
Helaas is een buurvrouw van ons ook de dupe geworden van deze oplichterspraktijken. Juist omdat deze dame in kwestie uitmuntend de Engelse taal beheerst liep voor de oplichters de operatie super gesmeerd. Het is maar goed dat een hoop oudere bewoners hier deze taal wat minder goed beheersen anders waren er veel meer slachtoffers gevallen. 
Binnenkort start ik hier bij de bewonersvereniging een initiatief om de leden wat basis digitaal veiligheidsbewustzijn bij te brengen.

Update 23 oktober 2018
Rustig op het computerfront zullen jullie wel denken. Dat klopt. Heb nog wat artikelen op de rol staan over de nieuwe Windows 10 versie, maar omdat de uitrol voor de gewone gebruikers nog steeds niet is vrijgeven deze projecten eerst maar even in de ijskast gelegd. Hier lees je het laatste nieuws over de update.

Niet alleen Microsoft blundert met zijn updates. Sinds enkele jaren draait hier op alle computers Bitdefender Anti Virus. Altijd probleemloos en bij alle testen in de top drie geklasseerd.
Tot de update naar de 2019 versie. Enkele fikse ingrepen in het menu vond ik al niet zo’n succes, maar goed, als het verder maar werkt.
Hier eerste probleem was dat je USB-schijven niet meer netjes kon uitwerpen met de knop “Hardware veilig verwijderen en media uitwerpen”. Deze bug werd eindelijk na een maand gefixed.
Ondertussen een en ander eens beter bekeken en meer zaken ontdekt. Standaard staat in Windows de weergave van systeembestanden en verborgen bestanden uitgeschakeld. Dat is hartstikke goed, maar soms moet je daar wel even bij en dan was dat heel simpel in te schakelen in de Windows verkenner. Oeps Bitdefender heeft dat echter nu ergens diep in het systeem uitgeschakeld zodat je als je nu bij zulke bestanden wilt komen dit niet meer kan. Een zeer ongewenste situatie.
Tijdens het verdere uitzoeken bleek er nog een vreselijke bug in de 2019 versie te zitten. Bitdefender blijft namelijk alle aangesloten schijven constant benaderen. Op mijn nieuwe desktop zit geen ledje meer voor de harde schijf, dus in eerste instantie viel dat niet zo op.  Op het Bitdefender forum hebben de eerste mensen zich al gemeld met kapot gedraaide harde schijven en SSD’s door deze continue belasting.
Om de SSD’s en harde schijven niet langer bloot te stellen aan deze marteling moest Bitdefender daarom van al onze systemen verwijderd worden.
Het bedrijf is zeer karig met zijn antwoorden en heeft na ruim zes weken nog geen toezegging gedaan wanneer zij denken dat een en ander opgelost is.
Zelfs een simpele oplossing als de gebruikers de oude versie aanbieden en daar de automatische update naar de 2019-versie uit te schakelen is niet eens gerealiseerd.

Update 4 oktober 2018
Zoals beloofd is het eerste artikel over de nieuwe Windows 10 vandaag gepubliceerd. Het gaat over het klembord en staat in de rubriek computertips. Je mag ook direct hier klikken om het artikel te lezen.