Update 18 november 2018

Heel enthousiast ben ik vorige maand al begonnen wat artikelen over de nieuwe versie van Windows 10 te schrijven, maar wegens het tijdelijk stopzetten van de uitrol liggen deze stukken in de ijskast.
In de wetenschap dat deze uitrol vorige week dinsdag weer hervat is, dacht ik dat het dan nu wel tijd zou zijn om de eerste op de website te plaatsen. Vooralsnog blijven ze toch nog maar eventjes lekker koel liggen want ondanks mijn aankondiging dat je via de knop “naar updates zoeken” de update kon afdwingen, blijkt de werkelijkheid iets anders te zijn. Ook deze manier van updaten wordt nu namelijk door Microsoft gefaseerd gedaan om te voorkomen dat er teveel mensen problemen krijgen als er onverhoopt toch nog ernstige bugs in de nieuwe versie zitten.
Al met al blijk ik dus een van de weinige mensen te zijn die momenteel al ruim een maand op deze 1809 build draaien. En met veel plezier moet ik zeggen, vooral het nieuwe klembord en de vernieuwde versie van het knipselprogramma zijn twee dingen die ik dagelijks heel veel gebruik en door de nieuwe mogelijkheden bespaar ik dagelijks zeker wel een kwartier waardoor ik tegenwoordig dus kan uitslapen.
Nog even geduld dus allemaal en reken er ook maar vast op dat Microsoft build 1903 beter 1905 zal kunnen noemen.

Update 13 november 2018
Ik was altijd al nieuwsgierig hoelang het duurt voordat hackers en ander internetgeboefte een nieuwe website ontdekken.
Welnu, mijn nieuwsgierigheid is helemaal bevredigd. Vorige week donderdagmiddag heb ik de website van onze bewonersvereniging oldiek.nl gelanceerd.
Vanmiddag werd er door een Brussels IP-adres geprobeerd in te loggen op het beheerdersgedeelte van de website.
Welgeteld vijf dagen na het online gaan van de website.
Het volgende ijkpunt waar ik benieuwd naar ben is het moment dat er dagelijks meer ongewenst dan gewenst bezoek zal zijn.

Update 29 oktober 2018
Zojuist lees ik op een Windows forum het volgende:

Tot mijn grote schrik merkte ik vanmiddag dat al mjn documenten zijn verdwenen uit mijn locale documentenmap.
In word staan nog de paden, maar de directories, en de files zijn gewoon niet meer te vinden, zelfs niet met een recovery tool.
Dit is een echte ramp, want 22 jaar rechtszaken met mijn verweer staan hierin.
Het lijkt alsof een hacker al deze voor mij onmisbare files heeft verplaatst naar een andere computer dan de mijne, en er is nergens meer een spoor te vinden.
Ik ben met de belangrijkste zaak van mijn leven bezig, en alle files die hiermee verband houden zijn weg!
Ik begrijp niet wat er is gebeurd, en ik heb geen back-up, omdat ik nog nooit in al die jaren files uit mijn documenten ben kwijtgeraakt… ik wordt er helemaal wanhopig van..
———————–
Al die jaren dus goed gegaan. Tja, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Toch maar gewoon een backup maken van je belangrijke bestanden beste lezers.

PS, bovenstaand euvel was niet veroorzaakt door de bug in de eerste uitrol van de 1809 build.

Update 28 oktober 2018
De Microsoftbellersbende uit Nigeria slaat weer genadeloos hard toe in in het noorden van het land.
In de laatste week zelf al drie keer deze vriendelijke helpdeskmedewerkers gesproken. Alleen als je ze duidelijk gemaakt hebt dat je niet beschikt over een internetverbinding hangen ze ineens zeer klantonvriendelijk op.
Helaas is een buurvrouw van ons ook de dupe geworden van deze oplichterspraktijken. Juist omdat deze dame in kwestie uitmuntend de Engelse taal beheerst liep voor de oplichters de operatie super gesmeerd. Het is maar goed dat een hoop oudere bewoners hier deze taal wat minder goed beheersen anders waren er veel meer slachtoffers gevallen. 
Binnenkort start ik hier bij de bewonersvereniging een initiatief om de leden wat basis digitaal veiligheidsbewustzijn bij te brengen.

Update 23 oktober 2018
Rustig op het computerfront zullen jullie wel denken. Dat klopt. Heb nog wat artikelen op de rol staan over de nieuwe Windows 10 versie, maar omdat de uitrol voor de gewone gebruikers nog steeds niet is vrijgeven deze projecten eerst maar even in de ijskast gelegd. Hier lees je het laatste nieuws over de update.

Niet alleen Microsoft blundert met zijn updates. Sinds enkele jaren draait hier op alle computers Bitdefender Anti Virus. Altijd probleemloos en bij alle testen in de top drie geklasseerd.
Tot de update naar de 2019 versie. Enkele fikse ingrepen in het menu vond ik al niet zo’n succes, maar goed, als het verder maar werkt.
Hier eerste probleem was dat je USB-schijven niet meer netjes kon uitwerpen met de knop “Hardware veilig verwijderen en media uitwerpen”. Deze bug werd eindelijk na een maand gefixed.
Ondertussen een en ander eens beter bekeken en meer zaken ontdekt. Standaard staat in Windows de weergave van systeembestanden en verborgen bestanden uitgeschakeld. Dat is hartstikke goed, maar soms moet je daar wel even bij en dan was dat heel simpel in te schakelen in de Windows verkenner. Oeps Bitdefender heeft dat echter nu ergens diep in het systeem uitgeschakeld zodat je als je nu bij zulke bestanden wilt komen dit niet meer kan. Een zeer ongewenste situatie.
Tijdens het verdere uitzoeken bleek er nog een vreselijke bug in de 2019 versie te zitten. Bitdefender blijft namelijk alle aangesloten schijven constant benaderen. Op mijn nieuwe desktop zit geen ledje meer voor de harde schijf, dus in eerste instantie viel dat niet zo op.  Op het Bitdefender forum hebben de eerste mensen zich al gemeld met kapot gedraaide harde schijven en SSD’s door deze continue belasting.
Om de SSD’s en harde schijven niet langer bloot te stellen aan deze marteling moest Bitdefender daarom van al onze systemen verwijderd worden.
Het bedrijf is zeer karig met zijn antwoorden en heeft na ruim zes weken nog geen toezegging gedaan wanneer zij denken dat een en ander opgelost is.
Zelfs een simpele oplossing als de gebruikers de oude versie aanbieden en daar de automatische update naar de 2019-versie uit te schakelen is niet eens gerealiseerd.

Update 4 oktober 2018
Zoals beloofd is het eerste artikel over de nieuwe Windows 10 vandaag gepubliceerd. Het gaat over het klembord en staat in de rubriek computertips. Je mag ook direct hier klikken om het artikel te lezen.

Update 4 oktober 2018
De vorige versie van de plugin opgescharreld en geïnstalleerd en maar hopen dat die straks na de komende grote update van WordPress nog steeds blijft werken. Alle andere fotoshow-plugins zijn immers door ons al getest en weer verworpen.

Update 3 oktober 2018
Momenteel bezig de grote halfjaarlijkse Windows update te installeren. Morgen zal ik jullie over mijn eerste ervaringen inlichten.

Update 3 oktober 2018
Helaas bracht een update van de plugin voor de diashows weer eens een verslechtering met zich mee. Konden we tot nu toe gewoon automatisch de foto’s afspelen zonder steeds voor de volgende foto hoeven te klikken, nu hebben ze dit uit de gratis versie gesloopt.
Allemaal nog niet zo’n ramp maar je moet wel nu precies op de pijltjes klikken anders open je de foto en moet je met de terugknop weer naar de diashow en die begint dan weer bij het begin. Op tablet en mobieltje is een en ander helemaal niet te doen.
We gaan bedenken wat we kunnen doen.

Update 2 oktober 2018
Via deze blog wil ik jullie trouwe websitebezoekers vragen eens in de buidel te tasten en ons te verblijden met een donatie.
Dit in verband met een kostenpost van € 1000,00 zoals je in de bijgevoegde e-mail die ik ontving kunt lezen.


Update 26 september 2018
Geen cookie en geen koekje bij bezoek aan Google.

Net weer thuis na een bezoek aan de Google stand op de weekmarkt in Delfzijl.
De stand was voor zo’n grote multinational wel heel erg bescheiden van opzet. Op zoek naar een grote truck had ik de vier persoons caravan bijna over het hoofd gezien. Van de aanwezige tien personeelsleden had op het moment van mijn bezoek ongeveer de helft “buitendienst”.
Na de eerste foto van het datacenter in de Eemshaven bekeken te hebben, werd ik al aangesproken en kreeg ik uitleg over de resterende twee foto’s. Na twee minuten bleek waarom Google op de markt stond.  In november begint de uitbreiding van het datacenter in de Eemshaven, een investering van € 500.000.00,00, waardoor de capaciteit direct verdubbeld wordt. Google is derhalve naarstig op zoek naar allerhande personeel. Er werd me nog net geen premie aangeboden, maar misschien kon ik op de volgende verjaardagsvisite een en ander eens onder de aandacht brengen?
Ondanks het feit dat Google toch geen bedrijf is dat reclame en advertenties schuwt keerde ik huiswaarts zonder enige vorm van wat voor attentie dan ook, zelfs hadden ze niet stiekem een foldertje in mijn jaszak gestopt. Straks nog wel even mijn smartphone checken want misschien hebben ze me via bluetooth wel iets doen toekomen.