De moderne batterijen die in smartphones gebruikt worden zijn in de loop der jaren nogal veranderd, terwijl de gebruiker nog massaal met oude gebruiksaanwijzingen in het hoofd rondloopt en de batterijen ook nog steeds volgens deze achterhaalde richtlijnen behandelt.

De meest gehoorde kreet is nog steeds dat je je smartphonebatterij helemaal leeg moet trekken voordat je hem mag opladen. Vroeger was dit een heel goed advies omdat de batterij nog geen geheugen had en daarom niet kon weten wat de resterende capaciteit was. De moderne batterij heeft echter een geheugen en weet altijd precies hoeveel lading er nog aanwezig is en worden ook op een compleet andere manier opgeladen. Als jij je batterij voor 75% hebt leeggemaakt en daarna helemaal oplaadt, telt de batterij dit niet als een hele cyclus. Pas bij een volgende oplaadbeurt zal de cyclus volgemaakt worden. Wat er wel gebeurt is dat er iedere keer iets minder opgeladen kan worden.
Iedere keer je batterij volledig leegtrekken en dan weer volledig opladen is tegenwoordig heel erg slecht voor de batterij omdat hij dan iedere keer een volledige cyclus telt en dat vermindert de levensduur van een batterij. Om te voorkomen dat door het iedere keer iets minder opladen de batterij op den duur helemaal ontregelt is, dien je de batterij dan ook maandelijks een keer helemaal leeg te trekken en volledig op te laden zodat hij dan weer met een vers geheugen kan beginnen. De rest van de maand is het aan te bevelen er voor te zorgen dat je batterij ongeveer tussen de 30 en 80% vol is. Op deze manier gaat je batterij het langste mee.

We vergelijken onze smartphone teveel met een laptop en daarom denken we ook altijd dat je apps af moet sluiten als je ze niet meer gebruikt omdat ze anders stroom zouden gebruiken. Voor een laptop gaat dat verhaal op maar de apps op een smartphone worden bevroren als je ze niet gebruikt en verbruiken dan geen stroom meer. Juist het opnieuw opstarten van zo’n app kost extra processorkracht en derhalve extra stroom. Apps die op de achtergrond draaien zoals je enailapp die iedere 10 minuten checkt of er mail is of je app voor Facbook gebruiken uiteraard wel stroom als je ze niet gebruikt en niet helemaal hebt afgesloten.

Regelmatig hoor je ook nog steeds het advies om wifi, bluetooth en dat soort zaken uit te schakelen omdat het teveel van je batterij zou vergen. Testen hebben uitgewezen dat dit tegenwoordig niet meer nodig is omdat deze diensten allemaal veel energiezuiniger geworden zijn. Met al deze zaken uitgeschakeld scheelt het ongeveer een half uur op een volle batterijlading.

Je beeldschermĀ  is nog steeds wel de grote energie-slurper van je smartphone.


Rein