Ik hoef niet van die grote foto’s te hebben en daarom stel ik mijn camera zodanig in dat er zoveel mogelijk foto’s op mijn geheugenkaartje passen.
Bovenstaande bewering hoor ik vaak maar klopt niet.
Om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk foto’s op je geheugenkaartje geplaatst kunnen worden stel je op je toestel dan een hoge compressie in.
Een hoge compressiefactor maakt je foto’s echter niet kleiner alleen de ruimte die het bestand inneemt.
Ja maar het aantal pixels wordt toch kleiner? Hoe kan dat dan?
Pixels en pixels zijn twee dingen. Met pixels geven we de grootte van een foto aan. Bijvoorbeeld: 3398 x 1912.
Deze foto heeft dus in totaal 6496976 pixels.
De foto slaan we nu opnieuw op maar nu met een compressiefactor van 50%.Zoals je op de afbeelding ziet is de afmeting van de foto nog steeds 3398 x 1912, maar neemt nu in plaats van 3444 kB nog maar 457 kB ruimte in op de harde schijf.
Wat is er nu aan de hand, Door de compressie worden niet alle pixels opgeslagen maar worden die bij het laden van de foto via allerlei ingewikkelde wiskundige berekeningen geschat.
Het aantal zichtbare pixels is daarom dan ook nog steeds 6496976, maar niet alle originele pixels zijn er nog. Een groot aantal zijn berekend (geschat) en dat levert het kwaliteitsverlies op.
Om te onthouden: compressie verandert de grootte van de foto niet.
Klik hier voor foto 1 en hier voor foto 2.
Zo op het eerste oog lijkt het kwaliteitsverlies nog wel aardig mee te vallen. Dat klopt ook wel totdat je verder inzoomt of nabewerking op je foto gaat toepassen, dan val het echt wel op.

Op mijn camera kan ik instellen hoe groot mijn foto’s worden.
Ook deze bewering horen we nogal eens n is ook niet juist. Wat je op je camera instelt is de beeldverhouding.
Wat is dan het verschil?
Een foto van 30 bij 40 centimeter heeft dezelfde beeldverhouding dan eentje van 3 bij 4 centimeter.
Een foto van 160 cm bij 90 cm heeft dan ook dezelfde beeldverhouding dan een foto van 16 cm bij 9 cm.
Op je camera stel je alleen deze verhouding in (is niet op alle camera’s mogelijk). Hoe groot de foto daadwerkelijk zal worden is afhankelijk van de grootte van je sensor die in je toestel zit ingebouwd en die het licht omzet in een foto. Op de grootte heb je dus zelf totaal geen invloed.
Mijn camera maakt foto’s van 4288 bij 2848 pixels (komt overeen met 151 centimeter bij 100 centimeter). Een beeldverhouding van 15:10 dus.
Als ik nu een foto ongewijzigd precies passend op mijn monitor bekijk krijg ik vertekening omdat de monitor een beeldverhouding heeft van 16:9.
Zonder vertekening lukt alleen maar als ik boven op onder (of allebei) een stukje van de foto weghaal. Of je maakt hem niet passend op je monitor en dan krijg je dus zwarte balken.

Het is allemaal een beetje wiskundig maar als je gewoon onthoud dat je een rechthoek niet in een vierkant te frummelen is, kom je een heel eind.

Rein